Olga és Szanyi kapitány a Jobbik mumusa

2014.05.01. 14:48 Módosítva: 2014.05.01. 18:18
A Jobbik vezetése már nem olyan szomorú, mint a választások éjszakáján volt és remélik, hogy a 'baloldalt szétverő Gyurcsány” révén sikerül a legtöbb ellenzéki szavazatok begyűjteni az EP-választásokon. Ezt hallhatta Morvai Krisztinától és Vona Gábortól május elsején az, aki nem adta meg magát a kísértésnek, és nem veszett el matricás dögcédulák, trianonos zoknik, Wass Albertes csuklóvédők vásárlási lázában.

Olyan bánatos idő köszöntött a szigetre május elsején, amilyen szomorú volt Vona Gábor a választások éjszakáján, amikor megtudta, hogy nem jutott be egyetlen egyéni képviselőjük sem a parlamentbe.

Ez még nőni fog? - kérdezte a sziget felé menet egy öregúr a mellette sétáló fiatalember kutyájára mutatva. „Nem, már kifejlődött, ennél nagyobb nem lesz” - vallotta be a srác szinte bocsánatkérőn.

Ez nem mondható el a Jobbikról – gondolhatta az öregúr, mert gyorsítva a lépteit a Hajógyári szigethez indult a borongós időben.

„Miért nincs itt zenebona” - kérdezte egy másik férfi, bár talán túlzás volt azt hinni, hogy az egész sziget a Jobbik rendezvényétől fog dübörögni, túlharsogva a nyári őrületet is.

„Aki szeretné támogatni a Jobbikot és tájékoztatást kapni tőle, az iratkozzon fel a Jobbik központi sátránál” - hallatszott márt tűvolról a nagyszínpadról, de érezni lehetett, hogy nem ez lesz az a mondat délelőtt, amivel lázba hozzák a jobbik majálisára kiérkezett kisgyermekes szülőket, bakancsos, rovásírás melegítős fiatalokat, árpádsávos-székely-magyar zászlós árusokat.

Szomorú nap a mai

Nagyobb élet volt a „Nagy Fehér Sátorban”, ahol 350 ember fogadta Morvai Krisztinát. Az Jobbik EP-listavezetője hozta örökké mosolygós formáját, és többször felvidította hallgatóságát is, bár beszédét azzal kezdte, hogy szomorú nap ez a mai, hiszen lejárt a földtörvény moratóriuma, így mostantól eu-s állampolgárok vehetnek termőföldet Magyarországon. A szomorú felütés után a következő miatt harsant fel a közönség tapsa:

  • Ha nem sikerül újratárgyalni a csatlakozási szerződés termőföldet érintő fejezetét, akkor ki kell lépni az EU-ból.
  • Szépek a tájaink, remek koponyáink vannak, őket kell támogatni, nem a semmire kellő multikat.
  • A Fidesz is az Európai Egyesült Államok felé menetel, hiába beszél a szabadságharcról.
  • Gyurcsány tönkre teszi a baloldalt – itt volt a legnagyobb taps, hál'Istennek bekiabálásokkal.
  • Bár a Jobbiktól féltik a demokráciát épp ez a párt védi meg az európai értékeket, így az emberi méltóságot is a többiektől.
  • Nem leszünk palesztinok a saját hazánkban.

Schiffer Andrást a szívébe zárta Morvai, mert „azt mondta Olgánál”, hogy a megszállás emlékművéhez nem szól semmit.

A beszéd alatt lassan a sziget sátrai között is beindult az élet: míg a szülők lángosért, kürtős kalácsért, nemeztarsolyért álltak sorba, a gyerekek ostort csattogtathattak, pónikon lovagolhattak, nyilazhattak. A kedvüket az is meghozta, hogy közben lassan kisütött a nap is, így előbukkantak a „Büszke Botond”, „Harcos” „A Nemzetért, Hazáért 1944/45”-feliratú, polók, német páncélosokat, Wass Albert-idézeteket, kötelező trianonos mintákkal díszített felsők. A legvidámabb mind közül talán az „Attila – European Tour 441-453”-feliratú volt, bár erről 1500 éve nyilván sokan mást gondoltak.

Már nem savanyú Vona

Vona Gábor beszédére már úgy hatszázan gyűltek össze a Nagy Fehér Sátorban, de a pártelnök-frakcióvezetőt még többen hallhatták a külső hangszórókon.

A legnagyobb tapsot a pártelnök egyórás beszéde során nem Vona, hanem egy kisiskolás lány, Szabó Kata aratta le, aki álló hallgatóság előtt mondta el a Hiszekegyet.

Ráadásul Vona is szomorúan kezdte a beszédet, emlékeztetve arra, hogy a mai május elsején a szíveket mérgezi, hogy a földtörvény-moratórium véget ért.

Aztán a pártvezetés és a saját arcának savanyúságára emlékezett, a választások éjszakájáról. Valóban, szomorúak voltunk a 20,5 százalék ellenére: a Fidesz kétharmadot szerzett, nem előztük meg a baloldali összefogást, nem jutott be egyéni képviselőnk és az LMP bejutásával is elvesztettünk még egy helyet – sorolta április 6-i bánatának okát Vona, aki mellett Pörzse Sándor megvallotta, hogy ő még el is sírta magát.

Az idő azonban láthatóan a Jobbiknak dolgozik: 130 településen szerezte a legtöbb szavazatot – a baloldal csak 70-ben – második helyen pedig 2100 településen végzett, míg a baloldal csak 800-on, így Vona ma már kevésbé szomorú. Főként, ha sikerül megelőznie a pártnak az MSZP-t az EP választáson.

Ezt Moszkva nem köszöni meg

„A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!” - állt a Vona és Pörzse felett függő molinón. Az még világos, hogy a rajzon egy EU-s és Fideszes kézfogó felett a szétvásárolt hazába egy izraeli zászlót is berajzoltak a német, francia holland mellett – bár a földtörvény alapján csak EU-s állampolgár vehet földet, izraeli nem – az viszont érthetetlen, hogy miért jelent meg a csonka hazába zsúfolt zászlórengetegben az orosz trikolór.

Szanyi és Olga

Morvai és Vona – valamint a második előadáson beszélgetőpartnerként fellépett Pörzse – megszólalásaiból kiderült, hogy a legfőbb ellenfél a párt számára az MSZP. Osztotta ezt a hallgatóság is. Ha kritika érte a Fideszt – például, hogy összejátszik az MSZP-vel, külföldön lapít, itthon szabadságharcost játszik -, az inkább hümmögést, bólogatást váltott ki a közönségből, ha azonban az MSZP került szóba, felszabadult kacaj volt a reakció. A másik sláger Kálmán Olga az ATV-ből.

  • „Ha olyan a csapat, ahol Szanyi a kapitány, milyenek a közlegények?” (Vona)
  • „Most hétvége van, nem tudom, tudna-e nyilatkozni Szanyi” (Pörzse)
  • „Még talán elnök sem voltam, amikor arra vágytam, hogy egyszer az ATV-ben szerepelhessek”

Izraellel kéne barátkozni

Lehetnek-e szövetségesei a Jobbiknak, amely Európa legerősebb nemzeti radikális pártja? - tette fel a kérdést Pörzse – a jobbik frakciójának tagja és a Barikád főszerkesztője –, lényegében saját maga számára nemmel válaszolva meg a kérdést: a környező országok nemzeti radikális pártjai magyarellenességükben találják meg a radikalizmusukat, míg a nyugatiak muzulmánellenességüknél fogva barátai Izraelnek.

„Izraellel kéne barátkozni, akkor mellénk állna az Egyesült Államok” - adta meg a siker receptjét Vona, egy oldalról éles fújolást kiváltva. (A futballdrukker hangú férfira Vona később rászólt, kulturáltabb megnyilvánulást kérve. „Mert a végén az ATV-ben még nekem kell magyarázkodnom”.)

„A 20,5 százalékot az egész világgal szemben értük el” - adta meg a Jobbik sikerének globális súlyát Vona. Persze Tel-Aviv felé nem fordul a Jobbik. A hallgatóság megnyugtatására a pártelnök közölte, szövetségesek Lengyelország és Horvátország nemzeti pártjai lehetnek. Ez szerinte idővel az EU alternatívája is lehetne „akár egy sávot is húzva kelet és nyugat között” - mondta Vona, talán a történelmi Magyarország képe miatt elfeledve, hogy Magyarország Lengyelországgal nem határos.

Dúró rendreutasítja L. Simont

Vona a párt nagy sikerének élte meg, hogy Dúró Dóra személyében a Jobbik adja a parlament kulturális és oktatási bizottságának elnökét – „érdemes lesz megnézni, ha rendreutasítja majd L. Simon Lászlót” - ám fájlalta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vezetését nem szerezhette meg.

„Szokásjog alapján ezt valóban a legnagyobb ellenzéki párt kapta eddig, de a Fidesz dönthetett volna úgy is, hogy a Jobbiknak adja. Ehelyett annak ítélte, akit a kampányban csak maffiabaloldalnak nevezett” – mutatott rá Vona a Fidesz-MSZP összeborulás bizonyítékára.

Bárhogy is ellenkezik a Fidesz vagy az MSZP, a Jobbik Sneider Tamást javasolja a parlament egyik alelnökének – mondta Vona, aki bocsánatkérő hangon elismerte, hogy az előző ciklusban a szociális és családügyi bizottság elnöki tisztét betöltő politikus fiatalabb korában bizony egri nemzetvédő skinhead volt. A növekedést már a középre terjeszkedésben látó párt elnöke hiába mondta ezt fejcsóválva, a hallgatóság bátorítóan megtapsolta Sneider ifjúkori múltját.