Mit vacsorázik a pápa?
A pápa általában este nyolc órakor szokta elfogyasztani vacsoráját, ami kifejezetten szerény, csupán zöldségekből és pirítósból áll, hogy kímélje gyomrát. A vatikáni szakácsok zsírszegény ételeket készítenek neki gyomorműtétje óta. Sovány húsok, zöldségek és gyümölcsök szerepelnek mindennapi étrendjében. Értesüléseink szerint sok alapanyag és a különleges vatikáni víz is a pápai gépen vele együtt érkezett Magyarországra.
Az egyházfő különben rajong a gasztronómiáért, az olasz tésztaételek tartoznak kedvencei közé, elsősorban a gnocchi, a polenta, a pizza, orvosai azonban ritkán engedélyezik ezek fogyasztását. Diétás menüjében előnyben részesíti a tintahalat és a rizottót. A tengeri ételeket csak frissen hajlandó megenni. A csípős ételeket nem szereti.
Budapesten az apostoli nunciatúrán fog étkezni, ahol az évek óta ott dolgozó apácák főznek neki, akik a világ minden részéről érkeztek. Ezután reggel nyolcig szigorú napirendje szerint böjtölni fog, majd első étkezése is szerény lesz, ami szokás szerint kávéból és sovány tejből, lekvárból és némi kekszből fog állni. A reggelire rendszerint 15 percet, ebédre 50 percet, vacsorára 30 percet szán az egyházfő. Roberto Alborghetti olasz újságíró könyvében részletesen kifejti, mi kerül Ferenc pápa asztalára nap mint nap.